Pensionärer får jobba mer än studenter...

Alltså, nu är jag varken ekonom, ekonomiskt lagd eller ett mattesnille, så rätta mig om jag har fel. Jag får det bara inte att gå ihop. Enligt en debattartikel på DN kan man läsa om socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrssons idéer om att förtidspensionärer ska kunna tjäna pengar utan att förlora sin ersättning. Som jag förstår det funkar det på ungefär samma sätt som för oss studenter: det finns ett fribelopp i grunden.

Om man är heltidspensionär får man tjäna max 41.000 kronor per år, och ser man till den enligt debattartikeln vanligaste summan för en förtidspensionär att inkassera uppgår summan till 8400 kronor i månaden - 5000 efter skatt. Jag förutsätter att det handlar om 41000 efter skatt per år, vilket är ingenting, men okej. Då har vi en månadsinkomst på drygt 8000 i månaden innan det börjar tarvas på sjukersätttningen.

Är man pensionär på halvtid höjs fribeloppet till 172 200 kronor, vilket gör en extrainkomst på dryga 14000 i månaden. Låt mig bara för nöjes skull - inte för rena fakta eftersom jag inte har en aning om detta - då halvera heltidsersättningen för en sjukpensionär och plusa ihop det med vad man får tjäna innan sjukersättningen dras. Summan blir då omkring 16000 kronor i månaden. En ganska fin summa för att vara förtidspensionerad.

Pluggar man heltid och lever under fattigdomsgränsen på drygt 7000 kronor i månaden får man tjäna omkring 100.000 per år innan CSN hoppar in och naggar på studielånet. Jag ska vara öppenhjärtlig nog och delge läsarna min ekonomiska situation, bara som en jämförelse. Låt mig ta december, och låt mig poängtera att jag till skillnad från de flesta studenter nästan aldrig festar, inte storröker eller extremsnusar. Eller shoppar.

I november hade jag ingen möjlighet att jobba, vilket innebar att jag fick reda mig på vad CSN betalade ut, 5500 kronor. Hyran kostade 3200, vilket gjorde att kvar var 2300 kronor. På det tillkom billån - 400 kronor. Kvar 1800. Därefter facket som ska ha sitt, Kommunal: 417 kronor. Kvar 1400. Därefter gym, något jag inte vill avvara eftersom träning är nyttigt och bra, drygt 300 kronor. Kvar 1100. Mobilräkning på det, kring 600 kronor hos Tre, vilket är vansinne och en anledning till att byta abonnemang så snart det jag nu har går ut. Kvar 500 kronor. Sparkonto och pensionssparande: 300 kronor. En lyx kan tyckas, men sparkontot har tömts oräkneliga gånger för att täcka upp oförutsedda inkomster. Kvar 200. Nästa inkomst? 25/1-08. Övriga räkningar har då samlats på hög: TV, kurslitteratur för en dryg tusenlapp, bilförsäkring, skatt på bilen, en gammal Teliaräkning. Januari månads räkningar - och det innefattar inte några luxuösa utsvävningar utan bara "måstebetala": dryga 11 000 kronor.

Jag påstår inte att bil är en nödvändighet för studenter - många menar att det vore vettigt att göra sig av med den. För min del avvarar jag hellre festande, pubbesök på Kåren och nya kläder. Där har man summan igen. Allt handlar om prioriteringar, helt enkelt.

Vad jag vill komma fram till är att man enligt det paket som Husmark Pehrsson presenterar kan konstateras att man idag de facto tjänar på att vara förtidspensionerad på halvtid och jobba därutöver. En människa som anses vara för sjuk för att arbeta får tjäna mer pengar än en fullt arbetsför student . Att plugga ska förmodas vara en heltidssysselsättning, men ersättningen indikerar något helt annat. Att då inte tillåta oss att arbeta så mycket vi vill, kan eller anser oss ha tid med utöver studierna är ett hån.

Vilken bank nekar en heltidsanställd ett lån med argumentet att de tjänar för mycket? Trots allt är det mitt lån, min skuld och i slutändan bara jag som är tvungen att betala tillbaka det, student, arbetsför eller pensionär. Ska förtidspensionerade premieras borde även vi studenter få en del av kakan. Trots allt är det vi som förmodas betala skatt i framtiden. Således: Höj studielånet och slopa fribeloppet för studenter. Innan vi slutar som förtidspensionärer allihopa.




Kommentarer
Postat av: Amanda

Jag försår din poäng och håller med om att studenter bör få ökade bidrag. Men du kan ju inte mena allvar när du jämför sjukpensionärer och studenter rakt av.

Sjukpensionärer på heltid har knappt någon möjlighet att jobba i dagsläget, de sitter kanske bara hemma och blir deprimerade... Vad vet jag. Ja, studenter behöver mer pengar, men de har en sysselsättning - studier. De hamnar inte i utanförskapet på det sätt som sjukpensionärer gör. Detta är en stor del av debatten som inte kan bortses ifrån. Däför kan du inte sitta där och säga att det är orättvist att sjukpensionärer får jobba mer än oss studenter. De som kan, behöver jobba och känna sig delaktiga i samhället.

Att studenter behöver högre bidrag håller jag med om, men studier ska vara hen heltids-sysselsättning, om man studerar på heltid det vill säga.

A.

2008-02-04 @ 11:00:56
Postat av: figge

Amanda, om man är sjukpensionär ska man få sin sjukpension för att man inte kan jobba, så kan man jobba mer än en student... så borde man nog inte klassas som sjukpensionär.

2008-02-04 @ 21:56:28
Postat av: Pelle

Du kan spara pengar om du går ur facket

2008-02-05 @ 00:13:26
Postat av: Tyhr

Kommentera äldre inlägg är kul.

Saken som jag ser det med studier på heltid är de andra 16 timmarna. Jag har alltid undrat varför staten ska reglera vad jag gör på min fritid. Jag ska alltså studera 8 timmar om dagen och 40 timmar i veckan. Sen då? Om jag väljer att spendera min fritid med att jobba ska jag alltså få problem med CSN? Känns som en aning smygkommunistiskt... och detta sagt av en socialist dessutom.

Problemet blir än mer synligt om man lägger på sommarjobbandet. Man har nu ett fribelopp per halvår/år och det man tjänar under sommaren skall också räknas hit, vilket minskar chansen att arbeta extra under terminen ännu mer. De flesta studenter har ingen inkomst under sommaren men måste ändå på något sätt överleva, om man inte har extremt välvilliga föräldrar med gott ställt.

Däremot håller jag med om att studielånet skall höjas och att man skall kunna låna efter eget huvud. Förvisso finns det en risk att mer skulle söka sig till studier för att försörja sig ett tag, och sedan använda nedsättning av återbetalning som en strategi men kollektiv bestraffning i den formen? Att så många i Sverige skall leva under existensminimum och sedan inte kunna arbeta för att nå målet att leva drägligt känns rätt fel. Varför utbilda sig då?

2008-02-12 @ 18:10:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0