Men Fredrik, vad säger du?!

Sedan när har arbeten inom skola, vård och omsorg varit välavlönade statusyrken? Har inte dessa yrken setts som en form av kvinnofälla, nästan jämställd med det oavlönade hemarbete de flesta kvinnor dagligen utför? Så läser jag i Expressen att Fredrik Reinfeldt med regering vill satsa på fler kvinnor inom skola, vård och omsorg. Och jag förstår plötsligt ingenting. Efter trettio år inom vården som undersköterska ska man vara hyfsat nöjd med att kunna dra ut en lön på drygt 18.500, enligt lönestatistik från 2006 kikad på av fackförbundet Kommunal. Artontusenfemhundra. En personlig assistent ligger än lägre där, snittar på en tusenlapp mindre. Sjukvårdsbiträde är däremot absolut lägst avlönat, 17100 kronor, ligger medellönen på. Sifforna avser heltidsanställda, varpå man kan ifrågasätta hur många som faktiskt klarar sig på sin lön då det är så ont om heltidsanställningar inom vård och omsorg.

En barnskötare, vidare, tjänar omkring 18.000 och en elevassistent kommer inte ens upp i den summan utan nosar i snitt på 17.900. Att städa är ett himla slit, men ger i slutändan en medellön på 17.000.

Alla de här yrkena är klassiska kvinnoyrken. Arbetsplatser på vilka kvinnorna dominerar. Det finns en anledning till att pensionärerna frågar efter "flickorna", och detta går längre tillbaka än så. Nu kan vi börja nosa på könsroller. Ett sätt att se på kvinnan som mer curativ, mer omhändertagande och ömsint än mannen.

Så, Fredrik, vad pysslar du med? Varför ska än fler kvinnor lockas in i de här klassiska kvinnoyrkena? Är det för att vi inte orkar ta striden? Är det för att vi till slut rycker på axlarna, nöjer oss med att den ena variationen på vår arbetsplats är en spya tvärs över matbordet någon gång framåt jul när vinterkräksjukan knackar på dörren? (Något som drabbar en själv negativt ekonomiskt om man skulle åka på, eftersom den där jävla karensdagarna som den nya regeringen vill göra till fler sätter stopp för den lön jag anser vi skulle vara berättigad när vi faktiskt smittats på arbetsplatsen!)

Så, Fredrik, vad fan säger du?!

(Jätteabrupt avslut, men shit, jag håller på att komma försent till skolan...)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0