Budgetproposition 2008...

Det är nog första gången jag verkligen intresserat mig för det där, och det av en enda anledning: Studielån och fribelopp. Eftersom jag har arbetat häcken av mig i år ligger jag risigt till vad gäller fribeloppet, alltså vad man får tjäna per halvår innan man åker på reducerat studestöd. Mig veterligen har det diskuterats fram och tillbaka om det där med fribeloppet; ska det höjas eller tas bort? SFS ser helst att studiemedlet höjs med 1200 kronor eftersom vi med maximalt studielån ligger under den svenska fattigdomsgränsen. Vidare anser de att en kombination av studier och arbete bidrar till att sänka studieresultaten eftersom så många jobbar extra för att få ekonomin att gå runt. (Vilket jag skulle göra om det inte var för det förbenade fribeloppet som menar att jag inte kan arbeta mer i år... 7200 kronor i månaden är sjukt litet pengar.)

Hur som, varken DN, Aftonbladet, Expressen eller SvD nämner något av det jag var ute efter, så driftig som jag är surfar jag in på regeringens hemsida och tänker att "what the heck, jag kollar väl själv då". Jag vet inte riktigt hur det står till med min generation generellt, men hur många av er har försökt läsa och förstå en budgetproposition? Jag har aldrig gjort det och idag var verkligen inte ett undantag vad gällde det där med att förstå. Nu är ju inte jag den som är den, och jag är minst av allt varken politiker eller ekonom, men så tänker jag att det kanske kan finnas en version för typ dyslektiker eller invandrare? Eller till och med kanske något för synskadade? Icke. Om jag vill läsa och förstå budgetpropositionen för 2008 skulle jag behöva... Hjälp.

Genomgående verkar det hela precis som jag trodde: Ta från de fattiga och ge till de rika. *rycker på axlarna* Jag orkar inte sätta mig in i det här ytterligare. Vad gällde det där med utbildning ska det bli fler platser för läkarstuderande och bättre handledning för studenter med arbetarbakgrund på högskolan.

För er som är intresserade och bildade nog kan ni gärna spana in Utgiftsområde 15, vilket rör det där med studiestöd. Därefter kan ni gärna berätta för mig om jag får mer eller mindre penningar i plånkan.

Ja, och så ska de höja TV-licensen också. Och bensinskatten. Och A-kassan ska sänkas. Gött för dem med hög lön och heltidsjobb, med andra ord och för oss andra blir det nudlar ytterligare några dagar i månaden.


Kommentarer
Postat av: Farbaute

Kan du stava till "B L Å
A L L I A N S"? *flinar illa* Det är väl absolut inget nytt att de som har det dåligt ska ha det ännu värre och att de som har det bra ska ha det ännu bättre? Hade jag vart rik som ett troll hade jag mest troligt röstat på moderaterna, nu har jag dock aldrig vart det och kommer förmodligen aldrig att bli det heller - därav mina spridda skurar till röster, Sossarna, vänstern, miljöpartiet och nu senast Piratpartiet (vilka säkert får mina röster nästa val oxo, oavsett). :)

2007-09-20 @ 12:49:18
Postat av: Anders

Verkar som vi har blivit lurade på fribeloppet ännu en gång. Det är helt sjukt att det vi tjänar under sommaren ska räknas in när vi inte studerar då. Just nu jobbar jag in 10000 netto i månaden samtidigt som jag studerar 100% och har inte missat en ända poäng av mina 120hp som jag har. Ska man inte belönas för det? Nä flytta utomlands efter studierna är nog det bästa.
Förstår inte de som säger att det är nått problem om studenter jobbar mer. Det är väl upp till var och en hur man prioriterar, klarar man sen inte av studierna så låt dom inte gå vidare i utbildningen.
vad är "..bättre handledning för studenter med arbetarbakgrund på högskolan."?

2007-09-20 @ 16:36:53
Postat av: spaceylisie

Som jag tolkade det ska studenter med arbetarbakrgund som väljer att plugga på högskola få mer stöd och bättre handledning av lärare. Detta eftersom deras familj - som jag förstod det - inte har någon akademisk bakgrund och således inte någon bra studierutin att överföra till sina kids. Typ så. Tragiskt, if you ask me.

2007-09-20 @ 16:42:19
URL: http://spaceylisie.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0