Alltid Astrid...

Det finns inte många saker jag fastnar på när det kommer till skrivande, men Astrid Lindgren är en sådan. Av någon anledning är jag för liten, för ovårdig, på något sätt för att skriva om henne. En barndomshjältinna och en så grymt nyanserad, komplex författarinna. Idag skulle hon ha fyllt hundra år.

Om någon bad mig skriva ett spceifikt Astrid-minne... Vinter på Saltkråkan? Jul i Bullerbyn? När Pippi, Tommy och Annica rockar loss i godisaffären? Slutscenen i "Bröderna Lejonhjärta" eller Ronjas vårskrik? Min uppväxt är så mycket Astrid att det inte riktigt går och jag kan fortfarande läsa Astrid och se saker i hennes böcker som inte är avsett för barn. Saker jag som barn inte alls reflekterade över.

Som sagt är jag för liten, för ovärdig för att skriva, och det är liksom för stort för att kunna skriva.

Men ett boktips vad gäller Astrid måste nog bli "Sunnanäng" och i och med det också "Spelar min lind, sjunger min näktergal" och "Tu, tu tu!" Det är Astrid för mig. Utöver alla de tidigare nämnda, såklart.

(Och den dag jag får barn ska mina kids växa upp med Astrid, riktiga Astrid i bokform och gammalfilmform. Inte med tecknad skit eller Cartoon Network. Människor influerade av Astrid har alla förutsättningar att bli bra människor.)



Kommentarer
Postat av: Hanna

Jo, känner igen mig... Man känner sig lite halvt ovärdig att skriva om en så pass stor författarinna som Astrid Lindgren faktiskt var, men ändå så kan man ju inte låta bli att hylla henne på vad som skulle ha varit hennes 100:a födelsedag. Skulle vara kul om du kunde läsa det jag har skrivit om Astrid och kommentera... :)

2007-11-14 @ 14:56:01
URL: http://hannamariadenise.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0